Netwerk van criminele jongeren blootgelegd in regio Parkstad

Foto: Wikipedia

De negentien verdachten die vorige maand in de regio Parkstad werden aangehouden in verband met onder meer ramkraken, roofovervallen, witwassen en autodiefstallen, blijken slechts het topje van de ijsberg te zijn. Deze verdachten, afkomstig uit Heerlen, Hoensbroek, Amstenrade, Brunssum, Schinveld en Landgraaf vormen volgens het Openbaar Ministerie (OM) de top van een criminele organisatie, die zo’n 75 voornamelijk jonge mensen omvat.

School

Veel van die jongeren zitten nog op school en kiezen voor het snelle geld. Een in het leven geroepen samenwerkingsverband van politie, justitie, gemeente en andere instellingen moet in de toekomst jongeren uit de criminaliteit zien te houden. De gemeente Brunssum en het Openbaar Ministerie maakten dat donderdag tijdens een persconferentie bekend.
De meeste verdachten maken deel uit van één familie en van vriendenclubs, de ‘meelopers’ deden op oproepbasis mee.

‘Wake Up Call’

In Brunssum is een tiental organisaties begonnen met het project ‘Wake Up Call’ om jongeren uit de klauwen van criminelen te houden. Zo moeten scholen aan de bel trekken als jongeren opeens met dure spullen rondlopen.